Baletní cesty listopad 2019

Šípková Růženka (Spící krasavice) – Jihočeské divadlo České Budějovice; Korzár – DJKT Plzeň; Don Quijote – SND Bratislava

7.11. Šípková Růženka (Spící krasavice) – Jihočeské divadlo České Budějovice

Představení Šípkové Růženky (Spící krasavice) v Českých Budějovicích se v hlavních obrysech podobá dvěma kvalitním Spícím krasavicím posledních let v Česku, v ND Brno (B. Juldašev, tuto sezónu se ale nehraje) a Moravském divadle Olomouc (H. Vláčilová, prakticky již odstraněna novým šéfem M. Štípou). Baletní soubor v Českých Budějovicích je ovšem z jmenovaných nejmenší a inscenace by nebyla možná bez vydatné pomoci dívek a chlapců z Taneční konzervatoře Praha a Bohemia baletu. Jejich ředitel Jaroslav Slavický je také hlavním strůjcem baletu za pomoci Kateřiny Slavické a Lukáše Slavického. Hezké kostýmy a obstojnou scénu navrhl Josef Jelínek.

Spící krasavice je velkým návratem klasického baletu do Českých Budějovic po destrukční éře A. Egerháziho. Po opatrných začátcích uvedl šéf baletu Lukáš Slavický na jihočeskou scénu konečně skutečný klasický balet. Jistě, několik postav a scén je vynecháno či zjednodušeno, ale to nic nemění na podstatě příběhu.

Velmi obstojný výkon na regionální divadlo podali Rosa Maria Pace (Růženka), Sebastiano Mazzia (princ), Eleonora Romano (šeříková víla). Za zmínku určitě dále stojí Shino Fujii (víla a princezna Florina), Hiroto Yamaguchi (modrý pták), Alkisti Angelatou (víla a Karkulka) a Zdeněk Mládek (Carabosse). Orchestr pod vedením Martina Peschíka představení pěkně doprovází.

Obnova klasického baletu v Českých Budějovicích je velmi potěšující událostí a doufejme, že pod vedením rodiny Slavických (či dalších) bude pokračovat.

Scéna z českobudějovické Šípkové Růženky

16.11. Korzár – DJKT Plzeň

Premiéra baletu Korzár v Plzni se určitě dá označit za zdařilou. Po Louskáčkovi v Ústí nad Labem a Šípkové Růžence (Spící krasavici) v Českých Budějovicích další potěšující uvedení klasického baletu v tomto roce na regionálních scénách.

Více samostatný článek z 18.11. 2019

22.11. + 23.11. Don Quijote – SND Bratislava

První a druhá premiéra baletu Don Quijote v Slovenském národním divadle opět potvrdila prvotřídnost bratislavského baletního souboru pod Jozefem Dolinským. Repertoár baletu SND je zase obohacen o vynikající inscenaci.

Více viz samostatný článek z 25.11. 2019

Napsat komentář