Baletní cesty únor-březen 2020

Giselle – SND Bratislava, La Bayadére – Staatsoper Berlin, Labutí jezero – Severočeské divadlo Ústí nad Labem

8.2. Giselle – Slovenské národní divadlo Bratislava

 Pokračování zimní série do Bratislavy, opět na krásné představení Giselle. V roli Myrthy se poprvé představila Erina Akatsuka, v sólové partii víl Ilinca Ducin vedle Reony Sato. V dalších rolích již osvědčení Artemyj Pyzhov (Albert), Andrej Szabo (Hilarion) a Luana Brunetti (Giselle).

1.3. La Bayadére – Staatsoper Unter den Linden Berlin

 První představení jarní série Bajadéry v Berlíně s Elisou Cabrerou (Nikia), Alejandro Virelles (Solor) a Aurorou Dickie (výborná v roli Gamzatti). V Království stínů úžasných 32 baletek, naopak v Defilé se zdál úbytek účinkujících.  V každém případě opět krásná rekonstrukční Bajadéra od Ratmanského.

Aurora Dickie jako Gamsatti

4.3. Labutí jezero – Severočeské divadlo Ústí nad Labem

 Již vícekrát navštívené milé představení v ústeckém divadle, v této sezóně dávané poprvé. Hlavní důvod jistě byl, že po odchodu sólistky Mizuho Nagata nastal problém, kdo se ujme role Odetty/Odilie. Myslel jsem, že bude někdo hostovat, ale nakonec byla role svěřena domácí Melisse Brogin, italské baletce působící v Ústí druhým rokem. Melissa Brogin se zhostila role překvapivě dobře a patří jí poděkování. Jejím partnerem v roli Prince byl vždy spolehlivý Vladimír Gončarov. Pěkně zapůsobil i přítel prince Lorenzo Colella. Naopak pas de trois bylo dost zjednodušeno.

Melissa Brogin a Vladimír Gončarov

Zbytek měsíce

Kvůli celosvětové krizi a hysterii se šířením koronaviru dopadly restriktivní opatření v první řadě na kulturu, jak jinak. Osobně mě to postihlo s cestou do Berlína (dvě Bajadéry a Labutí jezero), do Bratislavy (Korzár a Don Quijote), do Plzně (Korzár a nová Anastasia). Masové rušení a zákazy představení přinesou nedozírné kulturní a finanční škody.

Napsat komentář