Baletní cesty září 2019

La Bayadére – Staatsoper Berlin, Giselle – Slovenské národní divadlo

12.9. – La Bayadére – Staatsoper Berlin

Úžasná rekonstrukce Bajadéry v Berlíně pokračuje v této sezóně 14  představeními, tři se konaly v září, účastnil jsem se druhého ve čtvrtek 12.9. Soubor Staatsballett Berlin se představil opět v celé kráse, poprvé v roli Nikii vystoupila po mateřské pauze fenomenální Iana Salenko doprovázená Daniilem Simkinem v roli Solora a Evelinou Godunovou v roli Gamzatti.

Rekonstrukční Bajadéra vytvořená A. Ratmanským je důkazem původní krásy baletu, která

Alexej Ratmansky

není nikterak upozaděna množstvím mimických scén, které ovšem účinkující  zvládají výborně. Jistě, chybí některé později přidané sólistické výstupy, které by ovšem Petipa nazval „cirkusáctvím“. První dějství vystupuje v celé své původní kráse a délce, zrovna tak třetí dějství s 32 „stíny“. Defilé v druhém dějství se snaží též o co největší znázornění, i když by ještě lépe vyznělo při větším počtu tanečníků a statistů, ale kapacity jsou asi vyčerpány.

Doufám v další krásná představení berlínské Bajadéry v této sezóně.

Iana Salenko jako Nikia, Yuria Isaka jako sólová bajadéra ve 4.dějství

Ze zkoušky počátkem září 2019

28.9. – Giselle – Slovenské národní divadlo Bratislava

Víly Sumire a Sakura Shojima

 

První návštěva bratislavské Giselle v této sezóně. Tato inscenace R. Avnikjana vyniká po všech stránkách a v současnosti ji lze považovat za jednu z nejlepších na světě. Ve srovnání se středoevropským okolím (Budapešť, Vídeň, Berlín) je v Bratislavě plná symbióza krásné scény a kostýmů s tradiční režií a choreografií. Individuálními výkony zapůsobily v sobotu 28.9. nejvíce Erina Akatsuka (pas de deux venkovanů) a Silvia Najdená (Myrtha). Jako vždy byla spolehlivost sboru.

Scéna z prvního dějství

Napsat komentář