Maria Khoreva – nastupující ruská baletní hvězda

Z ruských baletních škol vychází stále množství vynikajících baletek, ale jen občas se objeví tak mimořádný talent jako je v tomto roce Maria Khoreva (Choreva).

Maria se narodila 3.7. 2000 v St. Peterburgu, od čtyř let intenzivně chodila na rytmickou gymnastiku, v deseti letech se s rodiči rozhodla pro balet a vstoupila na slavnou Baletní akademii Vaganovové. Její přirozené nadání spojila s velkou pílí a intenzivním tréninkem. Od patnácti let vystupovala v předních rolích školních představení. Naučila se velmi dobře anglicky, čte knihy a sleduje filmy v angličtině. Rovněž většinou v angličtině se již delší čas prezentuje na Instagramu i na Youtube dává spoustu ukázek ze svých vystoupení. Jejím baletním vzorem je Uljana Lopatkina.

V posledním roce studia na Vaganovej akademii (2017/2018) vystoupila na mnoha akademických akcích jako přední sólistka, část těchto vystoupení je v připojené ukázce.

Hned v létě 2018 nastoupila do baletního souboru Mariinského divadla a vstoupila přímo mezi první sólistky, což je v 18 letech něco mimořádného. Od počátku sezóny jí byly svěřeny hezké role – Pas de trois v Labutím jezeru, Odalisky v Korzárovi, Terpsichore v Apollo (od Balanchina) a jejím současným vrcholem je hlavní role Paquity ve stejnojmenném baletu, v které debutovala 14.10. 2018.

Velmi sympatická štíhlá balerína Maria Khoreva má před sebou jistě mnoho krásných rolí klasického repertoáru, její vytouženou je Giselle.    

Napsat komentář