Baletní cesty leden 2020

Giselle – SND Bratislava, Don Quijote – SND Bratislava, Korzár – SND Bratislava

17.1. Giselle – Slovenské národní divadlo Bratislava

Leden 2020 je věnován prakticky jen návštěvám představení v SND Bratislava. Není se čemu divit, z hlediska klasického baletu má SND nejlepší repertoár v širokém okolí.

První zhlédnuté představení byla opět vynikající Giselle, jedna z nejlepších, která se dá vidět v současném baletním světě. Tentokrát ztvárnila hlavní roli Tatum Shoptaugh, výborná hlavně v druhém dějství. V roli Alberta přesvědčivě vystoupil Yuki Kaminaka a jako Myrtha Viola Mariner. Velice pěkně v prvním dějství předvedli pas de deux venkovanů Chiaki Honda a Adrian Szelle.

23.1. Don Quijote – SND Bratislava

Od listopadové premiéry čtvrté představení Dona Quijota se neslo opět ve vynikajícím duchu. Tříhodinový balet se dá nazvat v pravém duchu slova „ballet á grand spectacle“. Jedna krásná scéna střídá druhou, v pojetí V.Medveděva a S.Feča se sice nejedná o přesné rekonstrukce ale jistě jde o velkolepý balet, jinde nevídaný.

V roli Kitri vystoupila vynikající Tatum Shoptaugh, místo zraněné Eriny Akatsuky. Neméně přesvědčivým Basilem byl Yuki Kaminaka, Mercedes Silvia Najdená, královnou dryád Viola Mariner a Amorem Chiaki Honda. Za vyzdvihnutí zvláště stojí sestry Sakura a Sumire Shojima v roli přítelkyň Kitri, v prvním dějství byla jednou z přítelkyň Maho Miyagawa, pro zranění pak narychlo vystřídána Sumire S.

30.1. Korzár – SND Bratislava

Další velký balet na scéně SND je Korzár, ve čtvrtek 30.1. se konalo jeho první představení v této sezóně. Bratislavský Korzár od V. Medveděva není sice režijně a choreograficky přesný (např. zařazení pas de trois odalisek do prvního dějství na náměstí), ale vyvažuje to krásná scéna a hlavně v třetím dějství úžasná Le Jardin animé, asi nejlepší v současných Korzárech.

V hlavních rolích se zaskvěli Olga Chelpanova (Medora), Konstantin Korotkov (Konrád), Yuki Kaminaka (Lankedem). Škoda že pro zranění nemohla vystoupit v roli Gulnary Erina Akatsuka, byla nahrazena Luanou Brunetti. Jako tři odalisky se představily Sakura Shojima, Silvia Najdená a Helene Ziener.

Glen Lambrecht (Birbanto), Konstantin Korotkov (Konrád), Vjačeslav Kruť (Ali, Olga Chelpanova (Medora), Luana Brunetti (Gulnara), Yuki Kaminaka (Lankedem)

 

Napsat komentář