Baletní cesty červen/červenec 2019

Giselle – Slovenské národní divadlo, Esmeralda – Slovenské národní divadlo, Jewels – Staatsoper München

(úvodní foto: Giselle – SND, Esmeralda – SND, Jewels – Staatsoper München)

8.6. Giselle – Slovenské národní divadlo

Giselle v Bratislavě je krásné představení, které se vyplatí opakovaně navštěvovat. Scéna je jedna z nejlepších ze současných Giselle po světě. V hlavních rolích se tentokrát představili vynikající Olga Chelpanova a Konstantin Korotkov.

Olga Chelpanova jako Giselle a Konstantin Korotkov jako princ Albert

 

20.6. Esmeralda – Slovenské národní divadlo

Poslední představení Esmeraldy v této sezóně se dá charakterizovat jednou větou – jedinečné představení s jedinečnou Olgou Chelpanovou.  Olga Chelpanova je brilantní představitelka Esmeraldy neobyčejně hluboce a přesvědčivě vyjadřující všechny její stavy radosti i smutku. Samozřejmě i další jsou vynikající – Konstantin Korotkov jako Phoebus, Vjacheslav Kruť jako Pierre, Tatum Shoptaugh a Yuki Kaminaka jako Diana a Acteon, Juraj Žilinčár jako Quasimodo. A jistě i čtveřice přítelkyň Esmeraldy – Klaudia Görözdös, Silvia Najdená, Ilinca Ducin a Ana Pitta de Carvalho. Jako přítelkyně Fleur měla hezký debut Sakura Shojima.

Doufejme v mnoho dalších krásných představení Esmeraldy v příštích sezónách.

Olga Chelpanova – Esmeralda, Konstantin Korotkov – Phoebus

 

Sakura Shojima (vpravo) – přítelkyně Fleur, Sumire Shojima – sbor šašků

 

4.7. Jewels – Staatsoper München

V současném chudém klasickém repertoáru Bavorského státního baletu je celovečerní balet Drahokamy od G. Balanchina z roku 1967 příjemnou podívanou. Skládá se ze tří přibližně půlhodinových částí nazvaných Smaragdy, Rubíny a Diamanty. Ve všech třech jsou hezké klasické variace, první Smaragdy se nese ve scéně a kostýmech v zelených odstínech s hudbou Gabriela Fauré, druhé Rubíny v červených variacích na hudbu Igora Stravinského a třetí Diamanty v bílých a světlemodrých odstínech s hudbou Petra I. Čajkovského. Asi nejvýraznějšími postavami byly v první části Kristina Lind a ve třetí Prisca Zeisel.

Napsat komentář